Tatlı Kıl Biber Bitkisi Faydaları

Tatlı Kıl Biber Bitkisi Faydaları

Tatlı Kıl Biber Bitkisi Faydaları

Güçlü bir antioksidandır: Yeşil biber güçlü bir antioksidandır. Bu nedenle, yeşil biber dünyanın en sağlıklı gıdalarından biri olarak kabul edilmektedir. Çinko, α-karoten, kriptoksantin, E vitamini, manganez, C vitamini, magnezyum gibi antioksidanlar ile doludur. Antioksidanlar vücuttaki serbest radikallerin hasarına karşı savaşmaktadır. Bu yüzden de, metabolizmanın sorunsuz bir şekilde çalışması için antioksidanlar son derece gerekli bir hale gelmektedir. Vücutta serbest radikallerin artması otoimmün hastalıklar, yaşlanma, katarakt, romatizmal artrit ile bağlantılıdır.

Kalbi sağlığını korur: Yeşil biber antioksidanlar ile yüklü olduğu için kanser ve kalp sorunlarının oluşma riskini azaltmaktadır. Özellikle, kanser ve kalp hastalıklarını engelleyen antioksidan olan beta karoten açısından yeşil biber oldukça zengindir. Maryland Üniversitesi araştırmalarına göre, düzenli olarak beta karoten içeren sebzeleri tüketmek kalp hastalığı ve kanser oluşumunu büyük ölçüde önlemeye yardımcı olmaktadır.

Kanserle mücadele eder: Hem antioksidan hem de anti inflamatuar açısından zengin bir sebze olan yeşil biber, kanserle mücadele etme özelliğine sahiptir. Kronik aşırı iltihaplanma ve kronik istenmeyen oksidatif strese maruz kalmak kanserin oluşma riskini artırmaktadır. Fakat yeşil biber bu olasılıkları düşürmektedir. Biber gibi besin değerleri yüksek sebzeleri tüketmek kronik oksidatif stresi azaltmaktadır. Günlük besin programına eklenen yeşil biber, kanserle mücadele etmek için yardımcı olacaktır. (2)

Metabolizmayı hızlandırır: Besin değerleri yüksek olmasına rağmen kalorisi düşük olan yeşil biber, kilo vermek için oldukça faydalıdır. Biber tüketimi, trigliserid seviyelerini düşürürken metabolizmayı artırır. Hem kalori yakmaya yardımcı olurken hem de kolesterol düzeylerini dengede tutar. Bu nedenle, diyet programı için yeşil biber benzersiz bir sebze olarak kabul edilir.

Bağışıklık sistemini güçlendirir: Yeşil biber C vitamini bakımından oldukça zengindir, böylece enfeksiyonlarla mücadele etmek için beyaz hücreleri uyarmaktadır. Bu durum bağışıklık sisteminin güçlendirilmesini sağlamaktadır. Biberde bulunan C vitamini ve flavonoidler akciğer enfeksiyonları, astım, amfizem ve hırıltılı solunum problemlerini önlemeye yardımcı olmaktadır. (3)

Cilt sağlığına iyi gelir: Eğer kronik tıbbi duruma bağlı cilt sorunları veya iltihabı varsa, yeşil biberde bulunan flavonoidler belirtileri hafifletmeye yardımcı olmaktadır. 100 gramlık biberde 2 miligram kuercetin bulunmaktadır. Bunlar ise güçlü antioksidan ve flavonoidler içermektedir. Kuercetin maddesinin dermatit ve fotosensitif tedavisi için geleneksel ilaçlardan daha etkili olduğu sonucuna varılmıştır. (4)

Astıma iyi gelir: Yeşil biber astım hastaları için faydalıdır. Sahip olduğu besin değerleri nedeniyle, yeşil biber solunuma destek olmaktadır. Oksijenin kolayca geçmesini sağlamakta ve solunum yollarında rahatlatıcı bir etki oluşturmaktadır. Bu şekilde kolayca nefes almak mümkün olmaktadır. Diğer yandan, biberin içerdiği fitobesinler de genel sağlık için iyidir.

Sindirim sistemine yardımcı olur: Sindirim sisteminin ve kolonun sağlıklı olarak çalıştığından emin olmak için günlük olarak yeterli lif aldığınızdan emin olmalısınız. Yeşil biber ise lif açısından mükemmel bir kaynaktır. Bu nedenle, kolon sağlığını korumak için yardımcı olmaktadır. Yani sağlıklı bir besin programı için yeşil biber tüketimi önemlidir. Vücuttaki toksit elementlerin ve mikropların zararlı eylemlerine karşı kolonu korumaktadır.

Sinir sistemi için faydalıdır: Bildiğiniz gibi, yeşil biber B6 Vitamini açısından zengindir. Bu vitamin vücut tarafından ihtiyaç duyulan temel besinlerden biridir. Bağışıklık sistemini güçlendirmeye yardımcı olur ve sinir sistemini dengede tutar. Aynı zamanda, vücudun çeşitli işlevlerini düzenlemek için son derece gereklidir. (5)

Göz sağlığını destekler: Yeşil biberdeki A vitamini, özellikle gece körlüğünü önlemede etkili olduğundan gözler için faydalıdır. Dahası, yeşil biber lutein gibi karotenoidler açısından zengin olduğundan makula dejenerasyonunu önlemek ve vizyonu geliştirmek için oldukça iyi bir kaynaktır. Ayrıca, vitamin C ve beta karotenler de vizyonu destekleyerek katarakt oluşumunu önlemektedir.

Enfeksiyonlarla mücadele eder: Yeşil biber güçlü bir antibakteriyel ve antifungal olma özelliği taşımaktadır. Bu özellikleri nedeniyle yeşil biber, herpes ve ayak mantarı gibi enfeksiyonlarla mücadele edebilmektedir.

Ağrıları hafifletir: Yeşil biber, romatoid artrit, osteoartrit, kemik bozuklukları ile ilişkili olan şişlik ve ağrıyı gidermek için son derece uygun bir anti-enflamatuar olarak bilinmektedir.

PMS belirtilerini hafifletir: Yeşil biberin sahip olduğu magnezyum ve B6 vitamini kombinasyonu ile özellikle adet öncesi belirtileri (PMS) hafifletmeye yardımcı olmaktadır.

Saç sağlını destekler: Yeşil biber, saçlar için son derece faydalı olan silikon ile yüklüdür. Silikon ile birlikte C vitamini de içeren yeşil biber, hasarlı saçları tamir etmek için etkilidir. C vitamini saç köklerindeki demiri ve oksijen asimilasyonunu artırır. Aynı zamanda DHT’nin olumsuz etkilerinden saçı korur. Bu vitamin ayrıca saç tellerinin esnekliğine destek olurken kırılmaları da önler. Saçları yıkamadan yaklaşık 15 dakika önce kafa derisini üzerine uygulanan haşlanmış yeşil biber saç sağlığını geliştirmeye yardımcı olur.

Diş sağlığını destekler: Yeşil biber, dişleri daha sağlıklı ve güçlü olmasını sağlayan kalsiyum açısından zengin bir kaynaktır. Bu durum, ağız sağlığının komple korunması için oldukça faydalı olarak kabul edilmektedir.

Hamileler için faydalıdır: Folasin folik asit aynı zamanda B9 vitamini olarak da bilinmektedir. Bu bileşik vücudumuzdaki çeşitli fonksiyonlara hizmet vermektedir. Fakat en önemli işlevi gebelik sırasında fetusun sağlığını geliştirmektedir. (6)

Etiketler: Tatlı Kıl Biber Bitkisi Faydaları
Haziran 07, 2024
Listeye dön
cultureSettings.RegionId: 0 cultureSettings.LanguageCode: TR